Over mij
Ik vind het fantastisch als mensen weer leren durven voelen.
Om te zien hoe veel veerkracht en plezier mensen weer voelen als ze gaan van wie ze denken te moeten zijn,
naar wie ze werkelijk zijn!
Psycho-logisch
Ik ben Caroline van der Venne (1974).
Als kind was ik al nieuwsgierig naar waarom mensen doen zoals ze doen. Psychologie studeren was heel logisch. De studie vond ik fantastisch. Als psycholoog was ik vaak aan het praten óver allerlei problemen. En dat werkte niet, niet goed genoeg tenminste. Ik ben op zoek gegaan naar een andere, meer concrete en directe manier waarop ik mensen kon helpen.
Lichaamsgerichte therapie
Een vriendin vroeg me mee naar een weekendcursus masseren. Het was een supergezellig en fijn weekend, maar er gebeurde meer. Ik ondervond aan den lijve wat het is om diep te ontspannen. Ik besefte dat ik leefde in mijn hoofd, nu kon ik eindelijk weer naar mijn lijf, om te voelen en te ervaren.
Aandacht
Het werken met aanraking en massage vond ik zeker zo bijzonder als het ontvangen. De aanraking en het gemasseerd worden brachten mijn aandacht moeiteloos van mijn hoofd, terug in mijn lijf. Daar wilde ik meer mee. Ik heb me verder verdiept in massage en het lichaamsgericht werken en in 2014 kon ik er mijn werk van maken.
Lichaamsgerichte therapie
Door mijn achtergrond als ontwikkelingspsycholoog, en uit eigen levenservaring, weet ik welke impact gebeurtenissen in de vroege kindertijd kunnen hebben in je volwassen leven. Grote gebeurtenissen zoals een verlies van een ouder, een verhuizing, een operatie, misbruik, getuige zijn van geweld of gepest worden. Ook later in je leven gebeuren er dingen, die soms te overweldigend zijn om erbij te blijven. Het verbreken van een relatie, heftige situaties op je werk bijvoorbeeld, of het verlies van een dierbare. Deze ervaringen laten hun sporen na in je lijf. Die zijn terug te vinden als plekken waar je lijf gespannen voelt, pijnlijk of stram. Je lijf spant zich letterlijk in, om niet te hoeven voelen. In 2022 heb ik de opleiding tot NARM-practitioner afgerond. Dat is een vorm van lichaamsgerichte therapie om te werken met ontwikkelingstrauma en relationeel trauma. De butsen en builen die we in onze vroege kindertijd meemaken in connectie met anderen, meestal onze ouders.
Dichtklappen
Ook ‘kleine’ gebeurtenissen of een bepaalde sfeer in het gezin in je kindertijd kunnen een diepe indruk maken. Onderhuidse spanning in de relatie tussen je ouders, oud verdriet waar (een van je) ouder(s) zelf mee worstelt, waardoor ze minder beschikbaar konden zijn voor jou. Een gevoel er niet bij te horen in de familie, op school of in je buurt. Een flauwe, harde opmerking van een leerkracht of een zure tante. Je lijf reageert door dicht te klappen, jezelf te beschermen, door aan te spannen, zodat je de pijn niet hoeft te voelen. Een hele logische en veilige reactie.

Touch comes before sight,
before speech.
It is the first language
and the last,
and it always tells the truth.
~Margaret Atwood~
Wat kan ik voor je betekenen?
Door het lichaamsgericht werken en aanraking help ik je je lijf waar te nemen en op te merken hoe je lijf aanvoelt. Ik begeleid je op een rustige manier om daar contact mee te maken, zodat je er deze keer wél bij kunt blijven. Doordat we afgaan op wat je lijf je te vertellen heeft, klopt het tempo altijd. Er komt precies naar voren, wat er op dit moment, in het hier en nu, gevoeld wil worden. We gaan dus geen ouwe koeien uit de sloot halen of graven in je verleden.
Bewustwording
Je lijf geeft weer, wat er binnen in je leeft. Door de aanraking en massage, word je je bewust van waar jij je nog inhoudt, klein houdt, waar je aan vasthoudt. Want dat kost best veel inspanning en energie. Dat voelt afgesloten, alsof je muurtjes om jezelf heen hebt gebouwd, om je te beschermen op momenten dat je je kwetsbaar voelde. Nu passen die muurtjes niet meer, zijn ze niet meer nodig. Beperken ze je, maken het lastig om écht contact te maken. Met jezelf en met anderen om je heen. Terwijl het zó fijn is om je verbonden te voelen.
Verder…
Verder ben ik moeder van een heerlijke zoon, ben ik dól op chocolade (maar je mag er me niet voor wakker maken), lanterfanten, buiten zijn in de prachtige omgeving van Nijmegen, taarten en koeken bakken en wroeten in de tuin. Ik laad op en geniet van het samen zijn met anderen, de gezelligheid, de verbinding én heb tijd en ruimte om me heen nodig om op mezelf te zijn.
Spreekt je dit verhaal aan?
Ontspannen en tot rust komen?
Ik kan je hierbij helpen.
Neem contact op voor het maken van een afspraak voor een ervaringssessie.