Over mij

Ik vind het fantastisch als mensen weer leren durven voelen.

Om te zien hoe veel veerkracht en plezier mensen weer voelen als ze gaan van wie ze denken te moeten zijn,
naar wie ze werkelijk zijn!

Psycho-logisch

Ik ben Caroline van der Venne (1974).
Als kind was ik al nieuwsgierig naar waarom mensen doen zoals ze doen. Psychologie studeren was heel logisch. De studie vond ik fantastisch. Als psycholoog was ik vaak aan het praten óver allerlei problemen. En dat werkte niet, niet goed genoeg tenminste. Ik ben op zoek gegaan naar een andere, meer concrete en directe manier waarop ik mensen kon helpen.

Lichaamsgerichte therapie

Een vriendin vroeg me mee naar een weekendcursus masseren. Het was een supergezellig en fijn weekend, maar er gebeurde meer. Ik ondervond aan den lijve wat het is om diep te ontspannen. Ik besefte dat ik leefde in mijn hoofd, nu kon ik eindelijk weer naar mijn lijf, om te voelen en te ervaren. Dat was wat ik al zo lang had gemist! Later, met de NARM en NARMtouch-opleiding kon ik eindelijk mijn kennis, ervaring en ideeën over hoe de vroegkinderlijke ontwikkeling ons vormt in de volwassen leeftijd (psychologie opleiding) samenbrengen met lijfwerk (massagetherapie-opleiding) en somatic awareness (persoonlijke interesse en ervaring met mindfulness, met vooral aandacht voor wat je ervaart en waarneemt in je lijf).

 

Lichaamsgerichte therapie

Door mijn achtergrond als ontwikkelingspsycholoog, en uit eigen levenservaring, weet ik welke impact gebeurtenissen in de vroege kindertijd kunnen hebben in je volwassen leven. Grote gebeurtenissen zoals het verlies van een ouder, een verhuizing, een operatie, misbruik, getuige zijn van geweld of gepest worden. Een gespannen sfeer in huis, een scheiding, een nadruk op goed presteren op school of sport en minder aandacht voor wie je bent. Maar ook dat wat er niet was en ontbrak, laat sporen achter. Zoals een ouder die emotioneel niet beschikbaar is, je niet aanmoedigt, je geen vertrouwen geeft, je niet helpt en leert met je emoties om te gaan, die zich niet af kan stemmen op jou en wat je nodig hebt als kleintje. Ook later in je leven gebeuren er dingen, die soms te overweldigend zijn om erbij te blijven. Het verbreken van een relatie, heftige situaties op je werk bijvoorbeeld, of het verlies van een dierbare. Deze ervaringen laten hun sporen na in je lijf. Die zijn terug te vinden als plekken waar je lijf gespannen voelt, pijnlijk of stram. Je lijf spant zich letterlijk in, om niet te hoeven voelen. Of plekken waar je niet meer bent, je jezelf hebt terug getrokken. In 2022 heb ik de opleiding tot NARM-practitioner afgerond, met in 2024 de aanvulling NARM Touch. Dat is een vorm van lichaamsgerichte therapie om te werken met ontwikkelings-, hechtings- en relationeel trauma. De butsen en builen die we in onze vroege kindertijd meemaken in connectie met anderen, meestal onze ouders.

Dichtklappen

Ook ‘kleine’ gebeurtenissen of een bepaalde sfeer in het gezin in je kindertijd kunnen een diepe indruk maken. Onderhuidse spanning in de relatie tussen je ouders, oud verdriet waar (een van je) ouder(s) zelf mee worstelt, waardoor ze minder beschikbaar konden zijn voor jou. Een gevoel er niet bij te horen in de familie, op school of in je buurt. Je lijf reageert door dicht te klappen, jezelf te beschermen, door aan te spannen of te vertrekken, zodat je de pijn niet hoeft te voelen. Een hele logische en veilige reactie.

Touch comes before sight,
before speech.

It is the first language
and the last,

and it always tells the truth.

~Margaret Atwood~

Wat kan ik voor je betekenen?

Door het lichaamsgericht werken en aanraking help ik je je lijf waar te nemen en op te merken hoe je lijf aanvoelt. Ik begeleid je op een rustige manier om daar contact mee te maken, zodat je er deze keer wél bij kunt blijven. Doordat we afgaan op wat je lijf je te vertellen heeft, klopt het tempo altijd. Er komt precies naar voren, wat er op dit moment, in het hier en nu, gevoeld wil worden. We gaan dus geen ouwe koeien uit de sloot halen of graven in je verleden.

Bewustwording

Je lijf geeft weer, wat er binnen in je leeft. Door de aanraking word je je bewust van waar jij je nog inhoudt, klein houdt, waar je aan vasthoudt. Want dat kost inspanning en energie. Dat voelt afgesloten, alsof je muurtjes om jezelf heen hebt gebouwd, om je te beschermen op momenten dat je je kwetsbaar voelde. Nu passen die muurtjes niet meer, zijn ze niet meer nodig. Beperken ze je, maken het lastig om écht contact te maken. Met jezelf en met anderen om je heen. Terwijl het zó fijn is om je verbonden te voelen.

Verder…

Verder ben ik moeder van een heerlijke zoon, ben ik dól op chocolade (maar je mag er me niet voor wakker maken), lanterfanten, buiten zijn, de prachtige omgeving van Nijmegen wandelend of fietsend te verkennen, taarten en koeken bakken, te breien en wroeten in de tuin. Ik laad op en geniet van het samen zijn met anderen, de gezelligheid, de verbinding én heb tijd, stilte en ruimte om me heen nodig om op mezelf te zijn.

Spreekt je dit verhaal aan?

Ontspannen en tot rust komen?
Ik kan je hierbij helpen.

Neem contact op voor het maken van een afspraak voor een ervaringssessie.